Családi ház, illetve inkább hétvégi ház. A Balatonnál. Nyaraló nem létetezik terasz nélkül. De hogy milyen anyagból, milyen burkolattal, árnyékolva vagy sem, fedetten vagy nyitottan.. ez tervezési feladat. No és kell egy jó hely.... kártyázni.

Már az engedélyezési terven is nagyjából a megvalósult koncepció szerepelt. A déli homlokzat előtt, azzal alacsony szöget  bezárva 4-5 méterre oszlopsor fut el, az oszlopokon masszív szelemen. Ebből ugyancsak gerendák indulnak a fal felé, és lekövetve a homlokzat vonalát, egy falra rögzített gerendába csatlakoznak. Ezen befutó gerendák közt kisebb keresztmetszetű fiókgerendák sűrítik a szerkezetet, illetve aljzatául szolgálnak a felső fa járófelületnek.

Fa terasz tervezésErdetileg lépcső vezetett volna a födémre kívülről is, azonban ez nem készült el, a helye megvan, később pótolható. Fontos volt, hogy a nappaliból kinézve oszlop ne legyen zavaró, ne essen bele a látképbe. Persze akárhogy tologattuk, mindig valahogy látszott, ezért végül az egységes, egyenletes kiosztás mellett döntöttünk. A többesszám a folyamatos megrendelővel közös tervezést jelenti, amely szinte több évig (kisebb-nagyobb megszakításokkal) eltartott. Megrendelői oldalról az elképzelések egész pontosak voltak, részünkről pedig az volt biztos, hogy javarészt CNC gépen gyártott,  mérnöki fakötésekkel kapcsolódó szerkezetekkel valósítanánk meg az építményt. A keresztmetszetek egész nagynak tűnhetnek első hallásra, viszont a néhol 6 méteres fesztáv indokolttá teszi ezek használatát.

Az épülő házról csak akkor lehet pontos méretet venni, amikor a homlokzat, azaz a faszerkezettel érintkezőFa terasz: Gyártás felület elnyeri végső síkját, vagyis elkészül a vakolás. A méretek végső levétele után, valamint a kész kontúr kiszerkesztése után gyártásba kerülhet végre a terasz. Egy ilyen kaliberű faszerkezetnél, ahol rögzítés nem látszódhat csakis ragasztott gerendák jöhetnek szóba. A rétegragasztott, gyalult és fózolt alapanyag a CNC gépen kerülnek leszabásra, illetve a szálak v&´gein a megfelelő irányú és méretű fakötések elkészülnek. Már gyártáskor teszt összeép&´tés készült, a gyárban minden megfelelőnek bizonyult. Ha eltérés lett volna a felmért, és elkészített gerendázat között, vagy a felmérés nem pontos, akkor egy pár évre elég tüzifa keletkezett volna borsos áron. (Ráadásul a fenyő tüzifának nem valami jó)

A helyszínre szállított nagy legót először felületkezelni kell. Minden esetben vízbázisú vékonylazúrt használunk, amely könnyedén újrafesthető 2-8 év múlva. Felülete matt lesz, de ha újra kell festeni, ez egy minimális tisztítás után könnyen elvégezhető. A hatalmas faszerkezet falhoz rögzítését ragasztott menetesszárakkal oldottuk meg, amely az egyik legjobb megoldás, ha betonhoz, vagy téglához kell r&¨gzíteni. Épül a faszerkezetElőször szárazon a helyére emljük a falon elfutó gerendát, majd a furatokat elkészítjük. A teljesen pormentes lyukba ragasztómasszát injektálunk, és a menetes szárat beletoljuk. Ebben a kánikulában 20 perc után terhelhető volt. A hatalmas elemek beépítését kézzel végeztük. Igencsak neki kellett feküdni, hogy a méretes darabok a helyükre kerüljenek. Szerencsére nem volt szükség több réteg ruhára, mert az év legtikkasztóbb napjaiban építettünk. Az első nagy gerenda felhelyezése, aláoszlopozása után elkezdtük beilleszteni a kötőgerendákat, amelyek azonnali távolságot, szöget határoztak meg. 

Közel annyira látványos volt az építés, mint egy gerendaház födémszerkezete.  Egyesével kerültek be a gerendák a helyükre. A beillesztés után felülről csavaros rögzítéssel is ellátuk a csomópontokat, de 

  igazából csak a biztonság kedvéért. A képeken látszik, hogy semmiféle hosszirányú merevítésre nem volt szükség, (könyök, vagy andrás kereszt) hiszen a tárcsaként működő födém önmagában megfelelő szilárdságú, nincs szükség további merevítésre. A fa terasz burkolása vörösfenyővel

  Az előregyártott szerkezet mellett egy pergola is készült, amely hasonló keresztmetszetekkel árnyékoló funkciót lát majd el. A  pergola körül a térburkolat úgy készült, hogy az oszlopok helyének ismeretében futó növényzet telepítésének legyen helye. A kész szerkezetre a faburkolat kiválasztása nem volt egyszerű. Végül vörösfenyő lett. A felső faburkolat készítésénél speciális megoldás született. A vörösfenyő deszkák oldalába, ferde vágás került, majd ebbe előzetesen "V" profilra hajtott aluminium sín került. Ez a hirtelen lezúduló csapadékot hivatott elszállítani. A teljes vízzáróság nem jöhet létre, mivel vetemedés, fahiba, kis repedések mindig előfordulnak. Az alsó terasz vörösfenyő burkolata is elkészültA felső fa terasz száliránya a teraszajtókon kilépve a Balaton felé mutat, amely a lejtés és vízelvezetés szempontjából is fontos. A vörösfenyő burkolatot előzetesen speciális olajos bevonattal láttuk el, mely az UV sugárzás &´s a csapadék roncsoló hatásait segít csillapítani. 

A kész faburkolat után kezdődhetett a felső korlát elkészítése, amelynél fontos szempont volt hogy masszív legyen, a fa terszon  ülve ne takarja ki a tájat, valamint vízszintes vonalaival szegélyezze az építményt. Ennek anyaga is azonos a fő szerkezetei elemekkel, azaz rétegragasztott fenyőből készült. A vízszintes elemek pedig helyszínen lazúrozott szibériai vörösfenyőből épültek.Kész terasz
     Kész a felső, jöhet az als&´. Itt már lényegesen egyszerűbb dolgunk volt, mivel a párnafákat ledűbelezve azonnal lecsavarozhattuk a járófelületet. A kész járófelület vastagsága előzetesen bele lett számolva a teraszbeton készítésénél. Ez ugyancsak vörösfenyő volt, amelyet előzetesen csúszásmentesített olajjal kezeltünk. A felülrők közvetlenül, párnafákként lecsavarozott deszkák könnyen cserélhetők ha esetleg nagy repedés, vagy sérülés érné. A látszó csavarozás további előnye, hogy a létező legerősebben fogja le a deszkát. A párnafa és a járófelület anyagát illetve osztását mindig úgy kell méretezni, hogy még családi házak esetében is a teraszon az Alba Regia néptáncegyüttes csárdást fog járni. Mire a fa terasz (teraszok) elkészült, a környezetében a fű is kinőtt, rendeződött a terület, parkosítás is elkészült. A terasz tengelyében a lámpák is lassan a helyükre kerülnek, és lehet végre ...kártyázni a teraszon.

 

Egy ilyen, vagy ehhez hasonló teraszt képzelt el magának? Vagy már ötletek, esetleg tev is van? Ha nincs, az sem gond, segítünk, tervezünk, ajánlatot adunk. Számos kültérben is bátran használható fafajjal dolgozunk, várjuk megkeresését. Hagyjon üzenetet, visszahívjuk!